DENEDİĞİM ÜRÜNLER

2 Temmuz 2014 Çarşamba

Kediler ve İnek Sütü Hakkında

Merhaba,

Çoğunlukla çocukluğumuzun çizgi filmlerinden alışık olduğumuz bir görüntü "süt içen kedi". Hatta geçmişte sokakta bir kedi görsem hemen süt alıp iyilik yaptığımı sanarak  içsinde diye bırakırdım. Fakat süt kediler için gerçekten faydalı mı? biraz araştırayım dedim. Çünkü  internet mecralarında  kedilere süt vermeyin diye bas bas bağırıyorlar. Neden vermememiz gerekiyormuş hazırsanız başlayalım,




Bir çok kedinin sindirim sistemi sütte bulunan laktoza karşı tolerans gösteremiyormuş ve bunun sonuncunda ya kedi içtiği sütü kusuyor,gaz  yada ishal oluyomuş. Yani kedinin şapırt şupurt sütü içmesine bakmamamız gerekiyormuş. Tabi bu her kedi için geçerli değilmiş. Bazı kedilerde bu tip bir sindirim sorunu gözlenmiyormuş. Aslında bunu okuyunca kendi çocukluğum aklıma geldi bende süt içtikten sonra midem bir gurul gurul olurdu, hafif rahatsızlık hissederdim. Tabi o zaman sütçülerin getirdiği organik sütler içiyorduk şimdi pastörize sütleri içiyoruz ve yetişkin olmamdan kaynaklandığı içinde  o kadar etkilemiyor sanırım artık beni. İşte buradan şuna geleceğimyavru bir kediye süt verirsek ve bu kedinin de laktoza toleransı yoksa ishalden sebep kediciği kaybetme riskimiz oluyormuş.

Yani kısaca kedimize süt vermek istiyorsak öncelikle bir kaşık ikram edip bir rahatsızlık oluyor mu gözlemlememiz gerekiyormuş, olmuyorsa ve kedimizi sütle ödüllendirmek istiyorsak (bazı kedilerin çok hoşuna gidiyormuş) günde bir kaşığı aşmamak kaydı ile gün aşırı vermemizde bir sakınca yokmuş. Yani iş yine dönüp dolaşıp kendi kedimizden alacağımız reaksiyonlara varıyor.

Bu konu ile ilgili bir diğer merak ettiğim konu ise  inek sütü yerine keçi sütü verip veremeyeceğimizdi. Bazı sitelerde yavru kedilere keçi sütü verilebileceğini okumuştum. Onun sebebi de keçi sütünün inek sütüne göre daha az laktoz içermesi , ve yine inek sütünde bulunan alerjen maddelerden casein'in de daha az olmasından kaynaklanıyormuş. Yani illa ödül olarak süt verilecekse keçi sütü vermek daha makul duruyor.

Besin değeri açısından olaya bakacak olursak yine pek çok kaynakta kedinin günlük mamaları zaten iyi seçilmiş kuru yada yaş mamalardan oluşuyorsa sütün pek bir fayda sağlamadığından bahsediliyor.Ancak 8 haftalıktan küçük kediler için anne sütü verilemiyorsa, zorunlu durum ise  inek sütü yerine keçi sütünün verilmesi tavsiye ediliyor.

Ayrıca bu kaynağa göre kedilere kesinlikle soya sütü verilmemeliymiş, bunuda unutmayalım. http://feline-nutrition.org/answers/answers-is-it-okay-for-my-cat-to-have-milk

Ben bunları okuduktan sonra ödül olarak ta süt vermeyi düşünmüyorum. Onun yerine linkteki http://www.kolaymama.com/Gimpet-Milk-Bits-Sutlu-Kedi-Odul-Tableti-50-Gr,PR-4569.html
ödül tabletinden almak daha makul geldi, tabi almadan bir  forumlarda da araştırıcam onlarıda güncelleme olarak burada paylaşırım.  Henüz diğer ödüllerle kıyaslama yapmadım ama fiyatı da uygun gibi geldi.



Siz kedilerinizi nelerle ödüllendiriyorsunuz?


diğer kaynaklar -okuduklarım
http://pets.webmd.com/cats/guide/cats-and-dairy-get-the-facts
http://www.pawnation.com/2013/01/11/7-facts-about-cats-and-milk/1
http://cats.knoji.com/is-goats-milk-safe-for-cats-to-drink/
http://catinthefridge.com/2013/06/05/is-goats-milk-healthy-for-your-pets/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Sayfalar