DENEDİĞİM ÜRÜNLER

18 Temmuz 2014 Cuma

Okudum : Kedi Babası

Bu sıcak cuma akşamından herkese merhaba,

Haftanın en sevdiğim günüdür cuma. Tatile henüz girmenin heyecanı, yaşanmamış dopdolu iki boş günün mutluluğu içimi kaplar. Fazla gezip tozan insanlar değiliz, çoğu haftasonum evde film-dizi izlemek, ipadden blog okumakla geçer, artık birde blog yazmakla ...Tahmin ettiğimden daha zormuş ama yazıyı tamamlayıp yayınla tuşuna basmakta ayrı bir keyif.

Bugünkü yazımın konusu yeni okuyup bitirdiğim "Kedi Babası ". Yazarı  Animal Planet kanalında yayınlanan " My Cat Form Hell" programının starı Jackson Galaxy. Programı mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyorum. Açıkçası bazen izlemek korkutucuda olabiliyor =) yani ya bende kedi aldığımda aynı problemleri yaşarsam, ya çözüm bulamazsam diye insan korkmuyor değil ama neyseki bölüm sonlarında her şey tatlıya bağlanıyor. 








Bir heves D&R'dan kitabı satın alarak başladım okumaya ama benim için biraz hayal kırıklığı oldu. Kesin bir yorum yapmak için kitabı orjinal dilinde de okumak lazım fakat bazı çeviri hataları su götürmez bir şekilde barizdi. Yani mesela "kedilerinizi tırnaklarını söktürmeyin" ,  "kedilerinizin tırnaklarını kestirmeyin" şeklinde çevrilmiş ki bu gösteriyorki kitabı çeviren kişi doğru düzgün araştırma yapmadan konu hakkında azıcıkta olsa temel bilgilere sahip olmadan kitabı gelişi güzel çevirmiş.
Çünkü söktürmek yani "declawing" işlemi ile kedinin tırnaklarını kesmek çok farklı şeyler. Ayrıca kedilerin tırnaklarını kesmekte bir zarar yoktur, kitabın yazarı olan Jackson Galaxy'de bunu kendi sitesinde belirtiyor, hatta evde yaşayan kedilerin tırnakları sahipleri yada veteriner tarafından belli aralıklar ile kesilmelidir. "Declawing" denen ve Amerika'da kedi sahiplerinin sıkça uyguladığı işlem ise kedilerin tırnaklarını ameliyat ile kökünden söktürme işlemidir. Bu işlemin malesef kedilerde hem psikolojik hemde fiziksel sorunlara yol açtığı ifade edilmektedir. Hayvan hakları savunucularının ve pek çok hayvan severin ve veterinerlerin ve hatta kedi konusunda otorite sayılabilecek kişilerin karşı çıkmasına rağmen paragöz vicdansız veterinerler ve alık! kedi sahipleri tarafından hala yaptırılmaktadır.
Bu bahsettiğim hatalardan yalnızca biriydi. Kitabın genel dili de bence biraz problemliydi. 

Herneyse kitabın genel konusuna gelecek olursak, aslında daha çok Jackson Galaxy 'nin biyografisi gibi olmuş. Ben okurken çeviriye rağmen!! keyif alarak okudum.  Bir insanın bağımlılıklarından kurtulma mücadelesi oldukça dürüstçe ve her şeyi ortaya dökerek anlatılmış. Tabi kitap içerisinde Jackson Galaxy'nin çok sevdiği "Benny" isimli kedisi ile olan maceralarından da bahsediliyor, hatta malum sonlarında beni aldı yine bir ağlama :..(  

Ben kitabı D&R mağazasından aldım, internet fiyatına göre oldukça pahalı. İnternette 14.40 TL ben aldım 20 TL . Fark olur diye düşünüyordum ama 6 TL olacağını değil. Karşımda görünce dayanamadım alıverdim ama ayıp denen de bir şey var!!

Bu arada paylaşmak istediğim ufak bir şey daha var . Geçtiğimiz tatil dönüşü eşimin ailesine de uğradık. Annesi bana minik bir kaktüs hediye etti. O kadar şirin duruyor ki bayıldım. Eğer bol bol sulayıp güneşli bir yerde bırakırsam sarı renkli çiçekler açacakmış. İsmini minik koydum !
Henüz güzel bir saksı ayarlayamadım en kısa zamanda onuda yapıcam.

Sevgiler,








8 yorum:

  1. Jackson Galaxy ben de izlerim denk geldikçe. Gözünün korkması normal, her kedi gerçekten farklı karaktere sahip. Zor karaktere sahip bir kedi de olsa -benim kız gibi- sabırla her sorunu çözebiliyorsun. Kediciğe yaklaşım çok önemli. Ne zaman geçiyorsun kedili hayata?
    Bu arada, kesinlikle internet fiyatlarıyla mağaza fiyatları kıyaslanamaz. Dediğin gibi bir kitapta 4-8 lira fark ediyor.

    YanıtlaSil
  2. Kurban bayramını da atlattıktan sonra ilanlara bakmaya başlayacağız =) Sahiplendiğim ilk aylarda mümkün olduğunca yanında olmak vakit geçirmek istiyorum daha ilk zamanlardan evde yalnız bırakmak veya pansiyona bırakmak iyi olmaz gibi geliyor. Bayramlar o açıdan sıkıntılı olacak ama en azından bir dahaki hazirana kadar büyümüş olur diye düşünüyorum. Bende bu süreyi blog yazmakla tırmalama tahtası , tuvalet kutusu, oyuncak seçimleri ile geçiriyorum, sanal sepetimi dolduruyorum habire. Tabi eşimi de yokluyorum zaman yaklaştıkça kararında bir değişiklik bir vazgeçiş var mı diye. Geçenlerde iş yerinin arka bahçesine bir anne kedi ikide yavrusu yerleşmiş, gitmiş marketten kedi maması almış , süt almış besliyormuş sabah akşam. Anlatınca o kadar şaşırdımki, sokak kedilerini sevmesine sever ama çok önemsemez gibi gelirdi, yanılmışım. Bu gelişmeler doğru yoldaymışım gibi hissettiriyor mutlu ediyor beni...

    YanıtlaSil
  3. Jackson en sevdiğimizdir bizim de :) Ama kitabını okumamıştım, çevirisinin böyle büyük hatalar içeriyor olması da oldukça üzücü... Umarım yeni aile bireyiniz geldiğinde çok mutlu olursunuz ♥

    Bu arada sayfana bir google takip eklentisi eklesen de biz de yazılarını düzenli takip edebilsek, kaçırmasak diyorum ben, olma mı :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel dilekleriniz için teşekkürler, umarım bu sefer her şey güzel olacak. Nedense okurken bir rahatsız oldum normalde ingilizce kitap okumam,çevrilmiş olarak türkçe okumayı tercih ederim ama bu kitabı okumakta bazı noktalarda gerçekten zorlandım sanki biraz daha üzerinde çalışılması lazım gibi geldi. Yine dayanamayıp örnek vereceğim, "yumuşak pençeler : tırnaklarına yumuşak bezler geçirip zarar vermesini önleyebilirsiniz " burada bahsettiği şey yine yurtdışında bulunan "soft claws" ürünü. Bu ürün plastik bazıı pençenin ucu şeklinde bir kapsül-başlık, belki biliyorsunuzdur sizde, kedinin tırnağının ucuna yapıştırılıyor. Şimdi yukarıdaki bez geçirmek nedir yahu? soft claws ı bilmeyen birisi için o cümleden anlam çıkarmak bence mümkün değil ve haksızlıkta. Sonuçta insanlar bu kitabı bilgilenmek için alıyor. Bilmiyorum belki ben kedi konusunda takıntılı olduğum için pireyi deve yapıyorum, abartıyorum =))

    Deneyimli bir blog okuruyum fakat çok deneyimsiz bir blog yazarıyım, siz söyleyene kadar farketmemiştim bile, öneriniz için çok teşekkürler hemen ekliyorum. Bu arada bende yazılarınızı uzun zamandır severek takip ediyorum. Her defasında yorum bırakayım deyip yazıp, silip vazgeçiyordum ama insan blog yazmaya başlayınca yorum yapmak için de cesaretleniyor galiba. Paris yazılarının devamını merakla bekliyorum, sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabı her D&R a gittiğimde elime alıp bırakırım demek hissetmişim :) Çeviri hataları beni kitaplardan çok çabuk soğutuyor nedense :(
    Ama isminde ya da içeriğinde kedi olan kitaplar kedi sahibi olduğumuzdan beri daha çok dikkatimi çekmeye başladı.
    Sokak Kedisi Bob'da da benzer bir hikaye var, onun yazarı James de madde bağımlılığından kedisi Bob sayesinde kurtuluyordu, hüzünlü bir hikayeleri var, okumadıysanız tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  6. evet çeviri hataları üst üste olunca benim de biraz canım sıkıldı. Sokak kedisi bob'un ilk kitabını okumuştum dediğiniz gibi oradaki yazarla hayatları çok paralel.
    Mutlu yaşam süren kedi severlerin kitapları bu kadar ilgi çekmezdi sanırım dram şart =) Bob'un bir de hikayesinin devamı varmış onu henüz okuyamadım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet var :) "Bob'un Dünyası"
      Okudum, o da gayet güzel tavsiye ederim :)

      Sil
  7. kedi babası olmak çok zor mama fiyatlar herşey çok yüksek bi kaç güvenilir site de olmasa halimiz yaman :D
    https://www.kurumama.com/kedi-mamasi

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar

Sayfalar