DENEDİĞİM ÜRÜNLER

3 Ekim 2016 Pazartesi

Yanlış FİP Teşhisleri


Merhaba Arkadaşlar,

Bugün yazılarımdan birine gelen bir yorum beni gerçekten çok etkiledi ve yanlış FİP teşhisleri adı altında bir bölüm açmanın çok gerekli olduğuna karar verdim. FİP'le ilgili araştırma yaparken öğrendiğim Dr. Addie'nin sayfasında FİP teşhislerinin %80'inin başka bir hastalık olduğunun ortaya çıktığı yazıyordu ve daima teşhisin iki kez kontrol edilmesi öneriliyordu. http://www.catvirus.com/treatment.htm#Diag

Facebookta bulunan FİP grubunda bu konu ile ilgili zaman zaman kedisinin FİP olduğunu zanneden kişiler sonrasında veterinerlerinin yanlış teşhis koyduğunun gittikleri farklı bir veterinerin doğru teşhis koyarak durumu çözdüğünden bahsediyordu. Özellikle belirtmek istiyorumki bu yazım ile niyetim veterinerlere karşı güveninizi kırmak değil,  kedinize çabucak fip teşhisi koyup yapacak hiç bir şey yok diyerek hemen uyutmayı öneren veterinerlere karşı güveninizi kırmak. Onun dışında veterinerlerimiz kıymetlimiss ;) Elbette uyutmak bir tercihtir doğrudur, yanlıştır, kimi zaman merhametli olandır ama hastalıktan emin olmadan asla erken davranıp tek veterinerin sözüne bakılarak yapılmamalıdır bence. Neden mi? Nedeni çok basit ve doğal, veterinerlerde insandır ve hata yapabilirler. İnsanlar için bile sıklıkla yaşanabilen bir durum ki ağzı dili olmayan oram buram ağrıyor bile diyemeyen kediler ve köpekler için yanlış teşhis çok daha olası.

Sonuç olarak bu başlık altında bundan sonra yorumlarda yazdığınız yanlış teşhis hikayelerine yer vereceğim ve ana başlık olarak FİP'in hangi hastalık ile karıştırılmış olduğunu yazacağım. Böylece burayı okuyan kişiler için kendi durumlarına yönelik  hep beraber bir kontrol listesi oluşturmuş olacağız. Böylece  veterinerinize buradaki hastalıkların kendi kedinizde olup olamayacağı konusunda danışabileceksiniz. Lütfen yolunuz bu yazıya düştüyse ve daha önce yanlış teşhis durumu yaşadıysanız kısaca yorum bırakın yeter. Yorumlar geldikçe yazının içerisine ekleyeceğim.

Önceliği tabiki beni şok eden yoruma bırakıyorum.

can
arkadaşlar lütfen dikkatli okuyun kedimi daha önce belirttiğim gibi 2 veterinar fip teşhisi koydu.bugün kedimin yeneden içmeden kesildiğini görünce veterinerlerin tavsiyesi ile daha fazla acı çekmemesi için uyutma kararı aldım.bu kararımı yurtdışında yaşayan akrabalarımla paylaştım.onlar ısrarla röntgen çektirip röntgeni whatsapla kendilerine yollamamı ve ordaki veterinere göstereceklerini söylediler.ben kwdimi bugün uyutma kararı ile veterinere götürürken birden yolumu degiştirdim ve özel bir veteriner kliniğinde röntgen ve ultrason a soktum.benim kedime fip teşhisi koyan 25 yıllık veteriner...ve sıkı durun ultrason ve röntgen sonucu kedim hamile çıktı ve fip ile uzaktan yakından ilgisi yok.allahım onu bagışladı bana..fakat bu veterinerler ultrason bakmadan ve rçmtgen çekmeden benim kedimin karın şişliği yüzünden fip teşhisi koydular ve uyutma kararı aldılar.bunlar vicdanları ile nasıl hesaplaşacaklar.fip teşhisi koyan veterinere ultrason ve rçntgen sonucunu gösterdiğimde bana tıpta böyle hatalar olabilecegi yönünde kendini savunuyor.onu allaha havale ediyorum .tüm kedi besleyenler size sözüm mücadeleyi bırakmayın ve bir veterinere sabit kalmayın.admin senden ricam bu mesajımı mutlaka yayınla ama mutlaka .bu esnada kedimin karnında 8 tane bebek tesbit edildi çok mutluyum

-Kediniz hamile olabilir. Çok ekstrem bir durum ama işte yukarıda okuduğunuz üzere olabiliyor.


harbidilek
Slm arkadaşlar fip hastalına benim kızım müezzada yakalandı ıslak fip denildi ve bir hafta ancak yaşar denildi ve şu an tam 3 ay oldu yaşıyor kilo aldı iştahı yerindemoynayıp zıplıyor bugünmtekrar test yaotırdım pozitif çıktı yani fipi atlatmış ama virüsü taşıyor yine ilk teşhiste ciğerlerinden suyu çekmişlerdi herkese şifa diliyorum çok zor bı hastalğa yakalanan yavrularımız
-Yorumdan gerçek hastalığın ne olduğu anlaşılmasada 1 haftalık ömür biçilen kedicik sağ sağlim yaşıyor. Umudu koruyabilmek zor, ama mucizeler her zaman olabilir...


imaj kaynağı için tık

Sevgiler,









5 yorum:

  1. Çok önemli bir konu, çok tebrik ediyorum, evet veterinerler de insan ve hata yapabilirler, doktor olsun veteriner olsun hangi konuda yardım alırsak alalım sağlama yapmak iyidir ve bence gereklidir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sağlama yapmak lazım, hele de uyutmak gibi önemli kararları verirken . uzun zaman oldu ara ara sitenize bakıyorum ama hareket göremiyorum =)) nasılsınız ? her şey yolunda mı ?

      Sil
  2. Bugun benim kedime de bu tanı konuldu daha yolun çok başında olduğumuz söylendi beynimden vurulmuşa döndüm. Hemen araştırmalara başladım. Bu hastalığı yenmek için temizlik çok önemli yavrumun eşyalarını ne sıklıkta dezenfekte etmeliyim hangi ürünleri kullanmalıyım hiçbir bilgim yok beni bu konuda bilgilendirebilir misiniz .
    Şuan bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik ilaçlar alıyoruz acaba doğru ilaçları mı alıyoruz bilemiyorum. Kan testi yapıldı güvenmeli miyim bilmiyorum.
    Bu hastalıktan tamamen kurtulur muyuz bilmiyorum hicbisey bilmiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, çok geçmiş olsun, umarım atlatırsınız. Ben bildiğim her şeyi bloğa yazdım eski yazılara bakabilirsiniz. Mutlaka yorum kısımlarını da okuyun orada da bilgiler bulunuyor. Fiplikediler diye bir facebook grubu varmış orayada üye olabilirsiniz.

      Sil
  3. Merhaba birkaç sene olmuş siz bunu paylaşalı ama internette FIP ile ilgili az ve karmaşık bilgiler var -- onun için her yeni bilgi/tecrübe yarardır diye benimkini de paylaşayım. Biz şu an ilgilendiğimiz dişi, 3-4 yaşlarındaki sokak kedisiyle FIP korkusu yaşıyoruz. 5 gündür abartısız tüm gün yabancı sitelerde yazanları okudum. Bir iyi bir kötü şey söyleyeceğim öncellikle. Corona virüsünün FIP'e dönmesi ender bir durum deniyor ama bu 'ender durum' dendiği istatistikler Türkiye merkezli yapılmıyor. Türkiye'deki kadar sokak kedisi dünyanın çoğu ülkesinde yok yani Türkiye'de maalesef diğer ülkelerden daha fazla FIP oluyor. İyi haberse Türkiye'de de yanlış teşhis var. Veterinerlerin genelde suçu yok çünkü her kaynak aynı şeyi söylüyor FIP testi yok anca corona virüs testi var. FIP teşhisini doktorlar kedinin sağlık problemi için başka bir açıklama bulamadıklarında, görmediklerinde koyuyorlar ve her iyi doktor söyleyecektir kuru FIP teşhisi asla 100% hatta %90 güvenilir değildir. Eğer "benim kedime FIP teşhisi kondu seneler önce, hala yaşıyor" diyen birini görürseniz emin olun kedi FIP'i yenmemiştir, zaten kedide FIP yoktur, o zamanında konulan FIP teşhisi yanlış teşhistir.

    Ben bizim sokak kedisinde de olmadığını umut ediyorum. Göreceğiz. Ama şu an aşama aşama gidiyoruz ve gördüklerime göre benden size tavsiye öncelik sırasına göre önce detaylı bir kan testi, idrar testi, ve karın bölgesi için ultrasound yaptırın eğer FIP'ten şüphenilen sağlık problemi sindirim sistemiyle alakalıysa (sarılık dahil.) Ve mutlaka ikinci, hatta üçüncü bir veterinerin fikrini alın test sonuçlarını göstererek. FIP'in zaten tedavisi yok ama kedi bir sağlık problemi geçiriyorsa ve neden olarak FIP olduğu düşünülüyorsa ve aslında FIP değilse, bu asıl problem için hayvan tedavi edilmiyor anlamına geliyor.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar

Sayfalar