DENEDİĞİM ÜRÜNLER

19 Haziran 2014 Perşembe

Kediler ve yumurta üzerine

yeniden merhaba ,

kedi mamaları ile ilgili ayrıca detaylı yazılar hazırlayacağım fakat ondan önce arada aklıma gelen soruları ve internet araştırmaları sonucu kendi bulduğum yanıtları da paylaşmak istiyorum.

Yumurta hepimiz biliyoruz ki adeta protein madeni. Kedilerde etobur canlılar olduğu için diyetlerine uygun. Hatta yaban hayatı yaşayan kediler zaman zaman kuş yuvalarından yumurta aşırıp çiğ çiğde afiyetle yiyorlar. 
Fakat bizim ev kedileri için de durum böyle değilmiş.

Yumurtanın beyazı %90 su ihtiva ediyormuş. Bu sebeple aynı miktar sarı ve aynı miktar beyaz kısmı karşılaştırdığınızda sarısında daha fazla protein bulunuyormuş. Bir büyük çiğ yumurta sarısı yetişkin bir kedinin günlük besin ihtiyacının %21'ini içeriyormuş. Ayrıca bu içeriğe kedinin kendi bünyesinde üretemeyip dışarıdan alması gereken pek çok amino asitte dahil.

Çiğ yumurta pişmiş haline oranla oranla çok daha zengin vitamin ev mineral ihtiva ediyormuş. Kendim için Karatay diyetini araştırırken de benzer bir bilgi edinmiş ve yumurtayı daha az kaynatarak sarısında gri renk oluşturmamaya çalışarak tüketmeye başlamıştım. Kedilere dönecek olursak evet çiğ yumurta besin zenginliği açısından daha faydalı fakat bu seferde pişirmeden verilecek  yumurtanın sarısında salmonella ve e.koli isimli kediler için çok tehlikeli hastalıklara sebep olabilecek bakteriler kol gezebiliyormuş. Bitmedi ! ayrıca yumurtanın beyazında bulunan avidin isimli bir enzim cilt ve kürk sağlığında etkili bir  b vitamini çeşidi olan biotinin emilimini engelliyormuş. Yani yumurtayı illaki çiğ vereceksek hiç değilse akını mutlaka ayırmamız şart.Hatta bence pişmişindede aynı şekilde beyazını ayırarak kedimize yalnıza sarısını verebiliriz diye düşünüyorum.


Pek çok yerli ve yabancı kaynakta kedilere kesinlikle çiğ yumurta verilmemesi ve hastalık riski alınmaması görüşünde. Hatta bir kaynakta çok hoşuma giden bir cümle okudum. Eğer pişirdiğiniz yumurtayı kendiniz yemiyorsanız kedinizi de bu yumurtayla beslemeyin. Yalnız şunu da eklemem gerekir ki kedi beslenmesi üzerine çalışan bir kurumun şu yazısında (http://feline-nutrition.org/answers/answers-feed-my-cat-a-raw-egg-yolk) kedilerimizi çiğ yumurta ile ara sıra besleyebileceğimiz ifade ediliyor. Tabi yumurtanın tavuğun poposundan yeni çıkmış olması veya %100 organik olması şartı ile. 

Peki ne şekilde ve ne sıklıkta kedimizi yumurta ile beslemeliyiz? İlk defa veriyorsak azar azar başka yemeklerin arasına karıştırarak verilmesi öneriliyor. Çünkü hem kedimizin yumurtaya karşı alerjisi olabilir hemde ani besin değişikliği sindirim sistemini zorlayabilirmiş.

Unutmadan ilginç bir bilgiye daha rastladım. Şurada http://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_multi_eggs_for_pets2 
deniyor ki yumurta kabukları kemik ve diş sağlığı açısından çok faydalıymış. Peki kabukları nasıl yediricez? Şöyleki öncelikle kabukları kaynatıp , kurutuyoruz daha sonra havan veya benzeri bir alette ezerek evcilimizin yemeğine 1 çay kaşığı kadar karıştırıyoruz. Artanlarıda hava geçirmeyen ufak bir kapta bir hafta saklayarak ileriki öğünlerde yine kullanabiliyoruz. İlginç :)) bence denenebilir.

Sonuç : Çiğ yumurta besin ve vitaminler açısından her ne kadar cazibeli olsa da sanırım riske girmez ve kedimi orta pişmiş yumurta ile beslemeyi tercih ederim aynen kendi beslenmemde tercih ettiğim gibi. 

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz veya uyguluyorsunuz? 

Kaynaklar 
 http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1&aid=1029
http://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_multi_eggs_for_pets2
http://pets.thenest.com/cats-eating-cooked-egg-yolks-6028.html

18 yorum:

  1. BEN ÇİĞ VERİYORDUM AMA TEDİRGİN OLDUM ŞİMDİ :(
    http://lezzetlipratiktarifler.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Bu bilgilendirici yazı için teşekkür ederim. Yeni yeni kedi bakmayı öğrenen ben yumurtanın hem sarısını hem de beyazını veriyorum. Katı haşlıyorum. Beyazını vermemeli diye duymuştum ama nedenini bilmiyorum. Bu yazıda büyük oranda su olduğunu öğrendim. Nedeni bu olabilir mi acaba? Yumurta beyazı vermekte bir sakınca var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurta beyazındaki avidin isimli enzim kürk sağlığı için gerekli olan b vitamininin emimini engelliyomuş bu sebeple verilmesi önerilmiyor, su olmasında bir sakınca yok ne kadar çok su içerlerse o kadar iyi :))

      Sil
  3. Benim kedim bayılıyor haşlanmış yumurta sarısına. Ama haftada kaç kez vermem gerektiğini bilmiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla on gün için bir yumurta yeterli oluyormuş yada haftada yarım şeklinde verebilirsin =)

      Sil
  4. kac kez denedim ama benim minnosa yumurta yediremedim..
    sizce yemesi icin napabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yumurtanın sarısı ile peyniri karıştırıp sunmayı deneyin az miktarda bakalım yiyecekmi, benimki de pek bayılmıyordu yumurtaya peyniri çok severdi bende öyle kandırırdım :))

      Sil
  5. Merhabalar
    Yumurtanın beyazı %90 su ihtiva ediyormuş. Bu sebeple esas besleyici ve protein içeren kısmı sarısıymış.

    Bu kısımda bir hata var sanırım

    Bir büyük yumurta yaklaşık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin % 45'i sarısında, kalan % 55'i ise beyazında bulunur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, siz söyleyince kaynaklarımı tekrar kontrol ettim, evet protein miktar olarak beyaz ve sarı kısımda eşitmiş ama beyaz kısım yumurtanın 3'te ikisini oluştururken sarı kısım 3'te birini oluşturuyormuş yani kendi miktarlarına göre oranlayınca sarı kısım beyaza göre iki kat fazla protein içermiş oluyor, birde tabi besin değeri taşıyan vitamin ve minerallerde sarı kısımda, sanırım bu sebeple kaynakta ekstra vitamin ve proteinin sarı kısımda olduğu vurgulanmış, uyarınız için çok teşekkürler o kısma bu bilgileri parantez içinde yerleştireyim yanlış bilgilendirme olmasın :)

      Sil
  6. Haşlanmış değil de yağsız baharatsız omlet yerken yanıma geldi ve bende merak ettim napıcak diye yemeye başladı.Zararlı olur diye korktum ve araştırdım bu sitedeki bilgilendirmelere baktım ama herkes haşlama yumurtadan bahsetmiş.Kedim 3 aylık.Sizce bi sakıncası olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağsız ve baharatsız bence bir şey olmaz, sonuçta pişmiş yumurta, severek yediyse ne güzel, oh afiyet olsun :)

      Sil
  7. Benim kedi haşlanmış yumurtanın sarısını ayırıyor, yemiyor. Sadece beyazını yiyor, sarısı tabakta kalıyor.

    YanıtlaSil
  8. Ben kedime her gün 2 tane yumurta haşlanmışını ezerek veriyorum, afiyetle yiyor. Hiç bir sorun da yok çok şükür.

    YanıtlaSil
  9. merhaba bu yazıyla ilgisi yok ama okurken burdan sormak istedim youtubeda bi videonuzda gördüm kısırlaştırma sonrası kedinizdeki titreme bu devam ediyor mu bu şekilde bi titreme benim oğlumda da var ara ara oluyor kısırlaştırmadan önce de olmuştu bu durumu tam anlatamadığım için veterinerler rüyadır büyük ihtimal diyip geçiştirdi hep sizin veterineriniz ne dedi bu konuda tehlikeli mi kafama takılıyor cevap alabilirsem çok sevinirim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bizde titremeler bir süre sonra kendi kendine geçti. Bu durumu kısırlaştırmaya bağlı olarak strese girmesine bağladık. Şimdi artık titremiyor. O dönem sorduğumuzda veterinerimiz de tam bir teşhis koyamamıştı.

      Sil
  10. Kedimize 2 günde 1 çiğ bıldırcın yumurtası yediyoruz. Tüyleri ipek gibi yumuşacık, sağlığı ve keyifi de yerinde. Ama tüyleri aşırı dökülüyor. Bunun sebebi acaba ne olabilir?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba.Her gün bir çatalla ezilip beyazı ve sarısı karıştırılan haşlanmış yumurtanın 3 aylık kediye zararı olur mu?Çok severek yiyiyor.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar

Sayfalar